LLE PR17 Barranco de Velho

De autorit naar de bestemming, ten noorden van Sao Brás de Alportel, is al zeer de moeite waard. U komt in Serra do Caldeirão een mooi gebied in het binnenland van de Algarve met volop kurkeiken en medronho-bomen (aarbei-bomen).
Barranco do Velho heeft een destilleerderij waar van de medronho likeur wordt gemaakt. Naast de kurk is de likeur een belangrijke inkomstenbron voor de boeren.
Het is een prachtige, korte wandeling, die start op 500m hoogte met al snel mooie vergezichten. Bij helder weer is de zee goed te zien. U loopt over brede zeer stille zandwegen. U daalt af naar ongeveer 300m hoogte om vervolgens weer langzaam te stijgen. Onderweg zijn her en der bomen, die voor wat schaduw zorgen, zodat de wandeling ook bij wat warmer weer goed te doen is.
Onderweg komt u enkele waterbronnen (fontes) tegen, sommige liggen een stuk van de route af; dit voor de wandelaar die graag wat extra kilometers maakt. De route is geel-rood gemarkeerd.

In Barranco do Velho kunt u na de wandeling heerlijk lunchen in het restaurant “A Tia Bia”. Op maandag gesloten. Na de lunch kunt u nog naar de kerk lopen, met het kerkhof als het hoogste punt in de hele omgeving. En u kunt eventueel nog een autotocht maken in het binnenland; b.v via Cachopo en Algeria de Cume naar Sante Catarina. Hoe er te komen. Ga eerst naar Sao Bras de Alportel. In Sao Brás gaat u richting Almodôvar/Alportel. Volg de N2 die via Alportel en Almodôvar naar Lissabon gaat. Via Alportel de N2 blijven volgen (borden geven steeds Almodôvar aan) tot in Barranco do Velho. Rijd hier door tot u aan de rechterkant het Restaurant “A Tia Bia” ziet. Na ongeveer 500 meter ziet U links een parkeerplaats om de auto te parkeren.

De wandeling: U steekt de weg over. Hier staat een richtingaanwijzer van de route. De route is duidelijk gemarkeerd en behoeft geen verdere toelichting. De wandeling volgt deels de rood-witte Algarviana route. Aan het einde van de route komt u weer bij de auto terug.

Total distance: 5 km
Max elevation: 518 m
Total climbing: 253 m
Total descent: -252 m
Download

Route bron: Walkingportugal.com
Text: Wandelenalgarve.nl